Jdi na obsah Jdi na menu
 

Systém soutěže

Základní část

Soutěže se účastní celkem 14 klubů. Ty se nejprve utkají vzájemně 4× mezi sebou (vždy dvakrát na svém hřišti a dvakrát na soupeřově hřišti). Po odehrání těchto 52 utkání se sestaví tabulka (vítězství je obodováno 3 body, vítězství v prodloužení či na samostatné nájezdy za 2 body, naopak porážka v prodloužení či na samostatné nájezdy za 1 bod a porážka v základní době není bodována vůbec). Prvních šest týmů postoupí do playoff přímo, týmy na 7. až 10. místě postoupí do předkola playoff a níže umístěné celky se utkají ve skupině playout.

Play-off

V předkole playoff se utká tým na 7. místě s týmem na 10. místě a tým na osmém místě s týmem na místě devátém. Do dalších bojů postoupí z dvojice vždy ten celek, který dříve dosáhne tří vítězství. Postoupivší týmy doplní předchozích šest týmů v playoff, v němž se utká 1. tým po základní části s týmem postupujícím z předkola, který byl po základní části hůře umístěn. Zbývající postupující z předkola se utká s týmem na druhém místě a další dvojice vytvoří týmy na 3. a 6. místě, resp. na 4. a 5. místě. Z těchto čtyř dvojic postoupí do dalších bojů celky, jež dříve dosáhnou čtyř vítězství. V semifinále se utká tým postupující ze čtvrtfinále, který byl po základní části nejvýše postaven ze všech čtyř semifinalistů, s týmem postoupivším ze čtvrtfinále, který byl po základní části naopak nejhorším ze všech týmů, jenž do semifinále postoupily. Zbylé dva týmy utvoří druhou dvojici. Do finále postoupí z obou dvojic vždy ten celek, který dosáhne dříve čtyř vítězství. Finále se hráje na čtyři vítězná utkání a jeho vítěz získal titul mistra extraligy. Ve všech fázích playoff začínají boje vždy dvěma utkáními na stadionu lépe postaveného týmu po základní části, dále následuje jedno nebo dvě utkání (to podle vývoje série) na hřišti hůře postaveného týmu a následně se – pokud je odehrání těchto utkání nutné – týmy v pořadatelství střídají, a to vždy po jednom zápase, přičemž se vždy začíná na hřišti lépe postaveného týmu po základní části.

Play-out

Do playout si celky přináší bodové zisky a počty vstřelených i obdržených branek totožné se základní tabulkou a následně se utkájí vzájemně mezi sebou, kdy každý z týmů odehráje čtyři utkání s každým z týmů ve skupině playout (jednou coby hostitel utkání, podruhé co by hostující tým). Výsledky i bodové zisky (vítězství je bodováno 3 body, vítězství v prodloužení či na samostatné nájezdy za 2 body, naopak porážka v prodloužení či na samostatné nájezdy za 1 bod a porážka v základní době není bodována vůbec) jsou připočítány k ziskům po základní části a dva nejhorší týmy se utkají s dvěma nejlepšími týmy první ligyv baráži o setrvání v extralize i pro příští sezónu.

Baráž

V baráži se střetly dva nejhorší týmy extraligy (po odehrání zápasů skupiny playout) s vítěznými semifinalisty první ligy. Baráž se hrála formou čtyřčlenné skupiny hrané systémem čtyřkolově každý s každým  (celkem 12 kol). 1. a 2. tým se pro následující ročník stal extraligovým a 3. a 4. klub si zahrály v následujícím roce 1. ligu.